Bengkel Penulisan Novel Bersama Salina Ibrahim 28 hingga 30 Mei 2010, Hotel Vistana Kuala Lumpur

Akademi Penulis dengan berbesar hati mengumumkan BENGKEL PENULISAN NOVEL BERSAMA SALINA IBRAHIM akan diadakan berdasarkan butiran berikut :

  • Tarikh: 28 hingga 30 Mei 2010
  • Tempat: Hotel Vistana Kuala Lumpur
  • Yuran Pendaftaran: RM 1,200 (tanpa penginapan) dan RM 1,600 (dengan penginapan)

Mendaftar diri sekarang! Hubungi saudara Abdul Qahhar di talian 0136288614 ataupun Cik Husni di talian 0341492560 ataupun emailkan kepada latihan@akademipenulis.com.

Maklumat lanjut sila klik di sini

Bengkel Sehari Penulisan Ilmiah Universiti Malaysia Pahang Berjaya!

Akademi Penulis baru selesai mengendalikan Bengkel Sehari Penulisan Ilmiah di Pusat Bahasa Moden, Universiti Malaysia Pahang. Bengkel sehari ini dikendalikan sepenuhnya oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak, jurulatih utama Akademi Penulis.

Seramai 14 orang peserta yang kesemuanya daripada kalangan para pensyarah Pusat Bahasa Moden. Ada yang mengajar bahasa Mandarin, bahasa Inggeris, bahasa Sepanyol, bahasa Jerman dan ada mengajar Tamadun Islam dan Tamadun Asia.

Para Peserta Bengkel Sehari Penulisan Ilmiah Universiti Malaysia Pahang

Para Peserta Bengkel Sehari Penulisan Ilmiah Universiti Malaysia Pahang

Semangat waja semua peserta amat memberikan semangat kepada pengendali bengkel dan pasukan Akademi Penulis. Kita amat mengharapkan kumpulan ini dapat menghasilkan buku mereka dengan jayanya.

Minggu hadapan pihak Akademi Penulis akan berkampung di Tanjung Piai Resort, Pontian, Johor untuk mengendalikan Bengkel Pemerkasaan Manuskrip Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

Kami kongsikan koleksi foto memori sepanjang sesi di Pusat Bahasa Moden Universiti Malaysia Pahang.

no images were found

18 Peserta Menghadiri Bengkel Praktikal Penulis Bestseller 25 & 26 Julai 2009

Sekarang sedang berlangsung Bengkel Praktikal Penulis Bestseller di Wisma DPI-Invergold. Ini adalah bengkel kedua dalam masa dua minggu, dua kali sabtu ahad berturut-turut. Minggu lepas di adakan pada 18 & 19 Julai dan kali ini 25 & 26 Julai 2009.

Pada kali ini, seramai 18 orang peserta daripada pelbagai latar belakang. Ada kaunselor, pegawai kanan GLC, pengarah pusat IPTA, guru, pensyarah dan ada pesara. Kebanyakannya datang dengan penuh semangat membara bagi menjadikan penulisan sebagai salah satu kerjaya dan kaedah menyalurkan perjuangan.

Bengkel hari ini meliputi sesi motivasi penulisan, pelan operasi penulisan dan petangnya KJ Metode : Teknik Menulis untuk Orang Sibuk. Bersama ini disertakan koleksi gambar sehari bengkel buat tatapan umum. Bagi yang ingin mendapatkan maklumat lanjut bengkel-bengkel anjuran kami boleh hubungi saudara Qahhar di talian 0136288614 ataupun 0341492560 ataupun email kepada latihan@akademipenulis.com.

no images were found

Ramai Golongan Professional Menyertai Bengkel Praktikal Penulis Bestseller 2 18 & 19 Julai 2009

Bengkel Praktikal Penulis Bestseller 2 berjaya diadakan pada 18 & 19 Julai 2009 di bilik JomTraining, Wisma DPI-Invergold, Bandar Tasik Selatan. Seramai 24 orang peserta yang hadir menyertai bengkel kali ini. Kebanyakannya daripada kalangan professional seperti arkitek, doktor perubatan, pensyarah IPG, pegawai penerbitan dan broker saham.

Bengkel kali ini juga dihadiri oleh En. Ab. Rahim, Timbalan Ketua Pengarah Unit Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), Jabatan Perdana Menteri Malaysia. Bengkel kali ini dikendalikan oleh En. Fauzul Na’im Ishak dan En. Zamri Mohamad.

Semua peserta Bengkel Praktikal Penulis Bestseller 2, 18 & 19 Julai 2009

Semua peserta Bengkel Praktikal Penulis Bestseller 2, 18 & 19 Julai 2009

Satu lagi bengkel serupa akan diadakan pada 25 & 26 Julai 2009. Di bawah dikongsikan koleksi gambar sepanjang bengkel berlangsung.

no images were found

Bengkel Perekaan Penerbitan Institut Aminuddin Baki 29 Jun hingga 1 Julai 2009

Pihak Akademi Penulis Sdn. Bhd. dilantik sebagai perunding dan pengendali Bengkel Perekaan Penerbitan berdasarkan butiran berikut :

  • Tarikh : 29 Jun hingga 1 Julai 2009
  • Masa 8.30 pagi hingga 5.30 petang
  • Tempat : Institut Aminuddin Baki, Genting Highlands

Para peserta adalah daripada kalangan para pensyarah IPG, guru dan pegawai Kementerian Pelajaran Malaysia. Maklumat lanjut mengenai perkara ini boleh rujuk di laman web Institut Aminuddin Baki di www.iab.gov.my.

Bengkel Penulisan Berita & Rencana di Institut Aminuddin Baki Bermula Hari Ini

Pasukan Akademi Penulis, En. Fauzul Na’im Ishak, En. Zamri Mohamad dan En. Mohd Najib M Noor berada di Institut Aminuddin Baki, Genting Highlands bagi mengendalikan Bengkel Penulisan Berita & Rencana. Ia bermula hari ini hingga hari Khamis, 2 April 2009.

Bengkel ini disertai 25 orang peserta daripada kalangan pensyarah IAB dan para guru terpilih. Di bawah disertakan koleksi gambar sepanjang program hari pertama.

no images were found

Bengkel Penulisan Intensif Laporan Tahunan Bahagian Pengurusan Maklumat Kementerian Kesihatan Malaysia Di Seri Dinar, Janda Baik, Bentong, Pahang

Pasukan Akademi Penulis, En. Fauzul Na’im Ishak dan En. Najib M Noor berada di Seri Dinar Training Retreat, Janda Baik, Bentong, Pahang bagi mengendalikan bengkel Penulisan Intensif Laporan Tahunan, Bahagian Pengurusan Maklumat, Kementerian Kesihatan Malaysia. Seramai 20 orang peserta di kalangan pegawai tertinggi Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM), Kementerian Kesihatan Malaysia berkampung di sini selama 4 hari 3 malam bermula 24 hingga 27 Mac 2009.

Bengkel ini adalah kesinambungan daripada bengkel yang pertama diadakan di Palm Garden, Putrajaya bulan Februari yang lalu. Sasaran bengkel kedua ini adalah bagi menyiapkan satu manuskrip laporan tahunan BPM bagi tahun 2009. Di bawah dikongsikan koleksi gambar hari pertama dan kedua bengkel.

no images were found

Bengkel Praktikal Penulis Bestseller 1 Berjaya!

Alhamdulillah, Bengkel Praktikal Penulis Bestseller yang pertama berjaya diadakan dan dianjurkan. Ini adalah program kedua di bawah siri Penulis Super. Program pertama diadakan di Hotel Vistana di bawah nama Seminar Jana Wang dengan Menulis. Sebanyak 15 orang peserta daripada program pertama itu memilih untuk menyertai program kedua iaitu program advance di bawah siri ini.

Para peserta yang hadir diberikan input dan disertai dengan latihan praktikal. Input-input segar daripada para perunding latihan Akademi Penulis yang berpengalaman bertahun-tahun dalam industri penulisan dan penerbitan buku. Para perunding seperti Fauzul Na’im Ishak, En. Ahmad Naim Jaafar dan Zamri Mohamad adalah mereka yang sudah berjaya dalam industri ini. En. Fauzul memberikan worldview dunia penulisan, En. Ahmad Naim Jaafar khusus mengenai teknik menulis dan En. Zamri Mohamad khusus mengenai pemasaran karya cara non tradisional.

Semua peserta memberikan maklum balas yang amat baik. InsyaAllah dalam masa terdekat maklum balas mereka akan dinaikkan di sini. Di bawah kami sertakan koleksi gambar sepanjang program berlangsung. Pihak Akademi Penulis menjemput Tuan Puan yang berminat menyertai program Penulis Super 2. Seminar Jana Wang dengan Menulis 2 diadakan pada 20 Jun 2009 dan Bengkel Praktikal Penulis Bestseller 3 pada 18 & 19 Julai 2009. Boleh daftarkan diri di laman web rasmi program ini di www.janawangdenganmenulis.com.

no images were found

Bengkel Latihan Penulisan Laporan Tahunan Bahagian Pengurusan Maklumat KKM Berjalan Lancar

Akademi Penulis berjaya mengadakan dan menganjurkan Bengkel Latihan Penulisan Laporan Tahunan Bahagian Pengurusan Maklumat, Kementerian Kesihatan Malaysia. Bengkel ini diadakan pada 19 & 20 hb. Februari 2009 di Hotel Palm Garden, IOI Resort, Putrajaya. Bengkel pertama di bawah program penghasilan Laporan Tahunan Bahagian Pengurusan, Kementerian Kesihatan Malaysia ini dihadiri oleh 20 orang peserta dari kalangan para pegawai dan pegawai kanan Kementerian Kesihatan.

Bengkel 2 hari ini dipenuhi dengan pengisian ilmu dan input penceramah dan perunding Akademi Penulis mengenai kaedah penulisan terkini. Bermula daripada motivasi penulisan hinggalah kepada teknik menulis. Bengkel kedua diadakan pada 24 hingga 27 Februari 2009 di Seri Dinar, Janda Baik. Di bawah dikongsikan koleksi gambar sepanjang perjalanan program di Hotel Palm Garden, Putrajaya

no images were found

Bengkel Intensif Penulisan Buku Rujukan BPTV di MITC Ancasa Melaka Mencapai Sasaran

datoAlhamdulillah, 3 hari AkademiPenulis.Com berkampung di MITC Ancasa Melaka bersama-sama dengan para pegawai Bahagian Teknik & Vokasional, Kementerian Pelajaran Malaysia dan para guru kanan sekolah menengah teknik seluruh Malaysia. Bengkel Intensif Penulisan Buku Rujukan BPTV ini adalah bagi menyiapkan penulisan dokumentasi sejarah mengenai pendidikan teknik dan vokasional.

Buku yang diberikan tajuk Citra Kecemerlangan ini dibuat dalam dua bahasa dengan dua versi. Ia ditulis dalam bahasa Melayu dan Inggeris dengan rancangan penghasilan dua versi buku, buku versi kulit biasa dan versi meja kopi (coffe table book) yang mewah. Buku ini adalah hasil ilham Yang Berbahagia Dato’ Yusoff Haron, Pengarah Bahagian Teknik & Vokasional KPM. Perbincangan mengenai program penghasilan buku ini bermula pada bulan Januari 2009 dengan sasaran menghasilkan buku sebelum 1 April 2009.

Satu plan bersepadu dicadangkan oleh syarikat induk AkademiPenulis.Com, Fauzul Na’im Sdn. Bhd. (FNSB) dan dibentangkan kepada pihak pengurusan BPTV bagi merealisasikan impian ini. Ia meliputi 3 fasa iaitu :

  • Fasa 1 : Latihan dan pengumpulan bahan
  • Fasa 2 : Penulisan dan pengeluaran draf
  • Fasa 3 : Suntingan dan percetakan

Kesemua ini dirancang dalam program pembangunan 3 bulan. Sekarang dua fasa sudah dijalankan dan bengkel penulisan ini adalah salah satu program di bawah fasa kedua. Alhamdulillah selepas 4 hari 3 malam, pihak pasukan penulisan berjaya menghasilkan draf 1. Satu gerak kerja yang dirancang dengan cukup teliti dengan sokongan penuh BPTV.

zamriikramPasukan penulisan terdiri daripada para pegawai BPTV, pengetua dan guru cemerlang sekolah menengah teknik seluruh Malaysia. Gabungan 32 orang tenaga dengan dibantu oleh dua orang fasilitator berpengalaman yang juga perunding kanan AkademiPenulis.Com menjadikan projek berjaya mencapai tahap ini. En. Zamri Mohamad dan En. Muhammad Ikram Wazir dibawa khas oleh AkademiPenulis.Com dan diketuai oleh perunding utama, En. Fauzul Na’im Ishak.

Draf 1 setebal 300 halaman berjaya dihasilkan dan sudah memasuki fasa pemurnian yang dilakukan oleh para perunding kanan terlibat. Pihak FNSB amat optimis ia akan berjaya mencapai sasarannya. Tahniah kepada para penulis dan doakan kejayaan kita bersama. Terima kasih atas kerjasama semua.

no images were found