Tempoh Hak Cipta Penulis Perseorangan vs Bersama

Buku merupakan harta intelek yang boleh diwariskan, penulis memegang hak cipta terhadap karyanya sepanjang hayatnya. Selepas itu, hak cipta akan dipegang oleh warisnya selama 50 tahun selepas kematian penulis asal.

Ini bermakna, apabila saudara/saudari sudah berkeluarga, pendapatan daripada buku saudara/saudari bakal diwarisi oleh isteri/suami dan anak-anak.

Sebagai penulis, secara langsung pendapatan berbentuk royalti yang diterima akan menjadi harta warisan kepada isteri dan anak-anak saudara/saudari.

Berbeza pula bagi penulis bersama.

Hak cipta bagi dua individu yang menulis bersama adalah berdasarkan jangka hayat penulis yang masih hidup.

Contohnya jika sesebuah buku ditulis oleh suami dan isteri, kedua-duanya memegang hak cipta bersama sepanjang hayat mereka.

Sekirannya salah seorang meninggal, tempoh hak cipta terus dipegang oleh pasangannya yang masih hidup.

Untuk ketahui lebih lanjut mengenainya, layari www.penulissuper.com 

PUBLIC (ADVANCE): Bengkel Penulis Super (Penulisan Ilmiah) 30 Julai hingga 1 Ogos 2010

Akademi Penulis dengan berbesar hati mengumumkan penganjuran BENGKEL PENULIS SUPER KE 2 pada 30 Julai hingga 1 Ogos 2010. Bengkel yang mendapat sambutan menggalakkan ini dikendalikan oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak, jurulatih utama Akademi Penulis dan Tuan Zamri Mohamad, jurulatih kanan Akademi Penulis. Lebih menarik, bengkel ini diadakan secara awam dengan harga istimewa yang belum pernah diberikan oleh pihak Akademi Penulis sebelum ini.

Yuran program terdahulu adalah RM1,200, namun disebabkan penjimatan yang dibuat disebabkan ia diadakan di Pusat Latihan Akademi Penulis sendiri kami menawarkan yuran bengkel hanya RM950 SAHAJA.

Bengkel ini terhad kepada 24 peserta pertama mendaftar dan membuat pembayaran yuran bengkel. Butiran lanjut mengenai bengkel ini adalah seperti berikut:

  • Tarikh : 30 Julai hingga 1 ogos 2010
  • Masa : 8.30 pagi hingga 10.30 malam
  • Daftar Masuk: 2.30 petang, 30 Julai 2010
  • Tamat Bengkel: 5.30 petang, 1 Ogos 2010
  • Pelaburan: RM950* sahaja (harga asal RM1,200)
  • Tempat: Pusat Latihan Akademi Penulis

*Termasuk makan, minum, sijil, modul pengajaran dan 5 BONUS ISTIMEWA daripada Fauzul Na’im Sdn. Bhd.

Kepada yang berminat, sila hubungi 0136288614 ataupun 0341492560 ataupun emailkan kepada latihan@akademipenulis.com.

Maklumat lanjut sila lawati www.penulissuper.com (KLIK SINI)

Hari Ini Bermulanya Bengkel Penulis Super

Alhamdulillah selepas 45 hari bertungkus lumus membuat segala persiapan, promosi dan sebaran maklumat mengenai BENGKEL PENULIS SUPER: Langkah Seribu Menjadi Penulis Buku Umum Bestseller akhirnya hari ini ia bermula. Seramai 40 orang peserta daripada pelbagai golongan akan berada di Hotel Vistana Kuala Lumpur selama 3 hari 2 malam bagi menggali segala input dan info terbaru dunia penulisan dan penerbitan buku Malaysia.

Bengkel 3 hari 2 malam ini akan dikendalikan oleh dua orang pakar penulisan dan penerbitan buku Akademi Penulis Tuan Fauzul Na’im Ishak dan Tuan Zamri Mohamad. Mereka sendiri amat teruja untuk membongkar segala rahsia penulisan dan penerbitan buku kepada para peserta kelak. Mereka beberapa hari ini berusaha bersungguh-sungguh mengemaskini segala nota dan modul dengan input terbaru yang bakal dibentangkan dalam bengkel ini.

Pihak Akademi Penulis akan mengemaskini maklumat daripada masa ke semasa di sini untuk tatapan para pelawat.