Bengkel Intensif Penulisan Buku Rujukan BPTV di MITC Ancasa Melaka Mencapai Sasaran

datoAlhamdulillah, 3 hari AkademiPenulis.Com berkampung di MITC Ancasa Melaka bersama-sama dengan para pegawai Bahagian Teknik & Vokasional, Kementerian Pelajaran Malaysia dan para guru kanan sekolah menengah teknik seluruh Malaysia. Bengkel Intensif Penulisan Buku Rujukan BPTV ini adalah bagi menyiapkan penulisan dokumentasi sejarah mengenai pendidikan teknik dan vokasional.

Buku yang diberikan tajuk Citra Kecemerlangan ini dibuat dalam dua bahasa dengan dua versi. Ia ditulis dalam bahasa Melayu dan Inggeris dengan rancangan penghasilan dua versi buku, buku versi kulit biasa dan versi meja kopi (coffe table book) yang mewah. Buku ini adalah hasil ilham Yang Berbahagia Dato’ Yusoff Haron, Pengarah Bahagian Teknik & Vokasional KPM. Perbincangan mengenai program penghasilan buku ini bermula pada bulan Januari 2009 dengan sasaran menghasilkan buku sebelum 1 April 2009.

Satu plan bersepadu dicadangkan oleh syarikat induk AkademiPenulis.Com, Fauzul Na’im Sdn. Bhd. (FNSB) dan dibentangkan kepada pihak pengurusan BPTV bagi merealisasikan impian ini. Ia meliputi 3 fasa iaitu :

  • Fasa 1 : Latihan dan pengumpulan bahan
  • Fasa 2 : Penulisan dan pengeluaran draf
  • Fasa 3 : Suntingan dan percetakan

Kesemua ini dirancang dalam program pembangunan 3 bulan. Sekarang dua fasa sudah dijalankan dan bengkel penulisan ini adalah salah satu program di bawah fasa kedua. Alhamdulillah selepas 4 hari 3 malam, pihak pasukan penulisan berjaya menghasilkan draf 1. Satu gerak kerja yang dirancang dengan cukup teliti dengan sokongan penuh BPTV.

zamriikramPasukan penulisan terdiri daripada para pegawai BPTV, pengetua dan guru cemerlang sekolah menengah teknik seluruh Malaysia. Gabungan 32 orang tenaga dengan dibantu oleh dua orang fasilitator berpengalaman yang juga perunding kanan AkademiPenulis.Com menjadikan projek berjaya mencapai tahap ini. En. Zamri Mohamad dan En. Muhammad Ikram Wazir dibawa khas oleh AkademiPenulis.Com dan diketuai oleh perunding utama, En. Fauzul Na’im Ishak.

Draf 1 setebal 300 halaman berjaya dihasilkan dan sudah memasuki fasa pemurnian yang dilakukan oleh para perunding kanan terlibat. Pihak FNSB amat optimis ia akan berjaya mencapai sasarannya. Tahniah kepada para penulis dan doakan kejayaan kita bersama. Terima kasih atas kerjasama semua.

no images were found

Bengkel Kursus Penulisan Ilmiah Anjuran BPTV, KPM dengan Kerjasama Akademi Penulis Berjaya!

Alhamdulillah pihak kami baru sahaja selesai satu lagi program anjuran Akademi Penulis iaitu Bengkel Kursus Penulisan Buku Ilmiah anjuran Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional, Kementerian Pelajaran Malaysia. Selama 4 hari 3 malam pihak kami berkampung di Hotel Goldcourse, Klang, Selangor.

Para peserta yang hadir terdiri daripada 32 orang pegawai terdiri daripada para pegawai BPTV termasuk pengetua dan guru cemerlang sekolah menengah teknik. Ia adalah salah satu bengkel di bawah program khas penghasilan buku BPTV. Bengkel intensif kedua akan diadakan daripada 10 hingga 13 hb. Februari 2009 di Hotel MITC Ancasa, Melaka.

Melihat wajah bersemangat para peserta menjadikan para perunding Akademi Penulis terasa puas dan akan terus bersemangat bagi bersama mereka menyelesaikan projek ini. Di bawah dikongsikan gambar kami sepanjang 4 hari 3 malam di sana.