Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2 Berjaya Dengan Cemerlang

Alhamduillah, pihak Akademi Penulis Sdn. Bhd. berjaya menganjurkan Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2 dengan jayanya. Seminar 1 hari yang diadakan di Hotel Vistana Kuala Lumpur dihadiri oleh 50 orang peserta yang datang dari seluruh pelusuk Malaysia. Ada dari Sabah, Melaka, Johor, Terengganu dan lain-lain negeri. Kesemuanya bersemangat untuk menimba ilmu bagi menjadi seorang pengarang yang mempunyai ilmu kepengarangan.

Kehadiran seminar ini adalah yang terbesar dalam sejarah penganjurannya. Hingga hari penutup pendaftaran, permintaan untuk menjadi peserta masih diperoleh. Namun begitu disebabkan oleh ruang yang terhad dan untuk kelancarang pengendalian program pihak Akademi Penulis terpaksa menghadkan peserta kepada 50 orang sahaja.

Semua peserta Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2

Semua peserta Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2

Masih ramai yang memohon agar seminar ini diteruskan di masa akan datang. Namun begitu pihak Akademi sudah mengambil keputusan ini adalah yang terakhir atas perancangan strategik Akademi. Namun begitu masih ada ruang perbelajaran yang lain bakal dirancang oleh Akademi Penulis. InsyaAllah pihak Akademi bakal mengumumkannya dalam masa terdekat.

Tahniah kepada tenaga penggerak latihan Akademi Penulis yang berusaha bertungkus lumus menjayakan program ini. Kepada para peserta, terima kasih atas sokongan tidak berbelah bahagi kepada program anjuran kami. Semoga segala input diperoleh dapat dimanfaatkan dan menjadi titik tolak kepada penghasilan buku berkualiti dalam pasaran.

Kami kongsikan memori sepanjang Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2 di sini. Kepada para peserta berdaftar, kita jumpa di Bengkel Praktikal Penulis Bestseller 2 akan datang.

no images were found

Penyertaan Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2 Paling Ramai

Alhamdulillah, Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2 yang akan diadakan pada 20 Jun 2009 mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Penyertaan sudah ditutup pada hari Ahad 14 Jun 2009 jam 12 tengah malam. Namun begitu panggilan telefon individu dan organisasi yang ingin menjadi peserta ke pejabat Akademi Penulis masih bertalu-talu hingga hari ini. Penyertaan sehingga jam 6 petang tadi adalah 47 orang peserta dan pihak kami sudah muktamad tidak menerima sebarang penyertaan lain lagi selepas ini.

Bengkel Praktikal Penulis Bestseller juga mendapat sambutan menggalakkan. Pihak Akademi Penulis meletakkan sasaran hanya 20 orang peserta kerana tempat bengkel terhad. Namun begitu permintaan amat menggalakkan hingga ketika ini sudah ada 28 orang peserta yang mendaftar diri. Kami sudah menutup pendaftarannya hingga jam 6 petang tadi.

Mungkin ada yang bertanya mungkinkah program di atas ini akan diteruskan di masa hadapan? InsyaAllah kita hanya mampu merancang hanya Allah sahaja penentunya. Sehingga sekarang pihak pengurusan sudah bersetuju untuk menamatkannya. Namun begitu apapun boleh berlaku di masa hadapan.

Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2, 20 Jun 2009 Di Hotel Vistana Kuala Lumpur

Pihak Akademi Penulis dengan berbesar hati mengumumkan bahawa pihak kami akan menganjurkan Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2 dalam bulan Jun 2009. Ini adalah kesinambungan kepada kejayaan penganjuran Seminar Jana Wang Dengan Menulis 1 bulan Januari 2009 yang lalu. Sambutannya cukup menggalakkan dengan kehadiran para peserta yang penuh semangat dan komitmen.

Alhamdulillah, kebanyakan peserta sudah memulakan penulisan buku mereka. Ramai juga yang sudah menyerahkan Pelan Operasi Penulisan (POP) mereka untuk tujuan khidmat nasihat di peringkat Akademi Penulis. Pihak kami juga menjangkakan ada di antara mereka yang akan berjaya mengeluarkan karya pertama sebelum pertengahan tahun 2009. Tahniah dan syabas.

Testimonial Para Peserta Program Lepas


Puan Halimah Abdul Hamid, Pengarah Brindley Training & Camp
Alhamdulillah, kursus yang mantap. Bukan sahaja memberikan ilmu dan kemahiran tetapi juga membakar semangat untuk menulis. Teruskan perjuangan! Cemerlang!

Dr. Indriaty Ismail, pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia
Menambah banyak pengetahuan tentang penulisan & pemasaran. Seminar membuka minda saya dari selama ini menjadi penulis akademik ‘baku’ menjadi lebih terbuka, minda lebih terbuka dan melihat peluang perniagaan, celik IT dan lain-lain. Penulis mesti berjuang untuk karyanya sendiri

Cik Nurulhusna Hamid

Alhamdulillah. Secara keseluruhannya kedua-dua program baik. Malah diajar daripada A kepada Z dengan tip-tip yang bermanfaat. Jazakallahu Khair

Puan Norehan Mohd Noh, seorang penulis novel
Bengkel penulisan ini padat dengan maklumat tentang dunia penulisan. Amat sesuai bagi sesiapa sahaja yang mempunyai minat untuk menceburkan diri dalam bidang penulisan. Amat berbaloi!

Puan Norabeerah Safarrudin
Program ini telah menjawab soalan yang bermain-main dalam fikiran saya. Malah ada tambahan seperti pemasaran yang disampaikan oleh jurulatih terlatih. Banyak maklumat, dan masa tak cukup.

En. Lokman Annas Othman, guru Maktab Rendah Sains MARA Mersing, Johor
Program yang mantap. Penuh motivasi membuatkan kita hendak mula menulis. Semoga semangat berkekalan hingga menghasilkan sebuah buku.

Puan Aliza Ali
Bagus! Program sebegini perlu kerap dianjurkan. Bagus dan syabas Akademi Penulis!

Saudari Siti Rahmah Abu Bakar
Saya amat berpuas hati dengan program ini kerana banyak ilmu tentang dunia penulisan dan penerbitan yang saya pelajari. Di harap program ini akan diadakan secara berterusan agar lebih ramai penulis yang berjaya akan lahir di Malaysia

Puan Azrina Hussin
Program anjuran Akademi Penulis sangat bermanfaat untuk orang baru ataupun sudah lama di dalam bidang penulisan. Saya melihat cahaya yang terang selepas menyertai Akademi Penulis. Terima kasih!

En. M. Fakhrurrazy M. Amin, pegawai di Pusat Zakat Wilayah Persekutuan
Alhamdulillah program ini sungguh memberangsangkan. Saya mendapat pelbagai input yang berguna untuk memajukan diri, keluarga dan agama

Dr. Yasir Bin Ismail, pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
Memberi pendedahan yang luas kepada bakal penulis, serta menaikkan semangat mereka untuk berusaha supaya dapat menghasilkan buku pertama mereka.

Testimonial para peserta ini membakar semangat Akademi Penulis untuk terus berjuang dalam melahirkan lebih ramai penulis masa hadapan. Seminar Jana Wang Dengan Menulis 2 akan diadakan berdasarkan butiran berikut :

  • Tarikh : 20 hb. Jun 2009
  • Tempat : Hotel Vistana Kuala Lumpur
  • Masa : 8.30 pagi hingga 6.00 petang

Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai program ini, boleh terus hubungi talian Hotline kami di 1-700-80-2776 ataupun email kepada akademipenulis@fauzulnaim.com. Anda juga boleh melayari dan mendaftarkan diri secara online di laman web rasmi Seminar Jana Wang Dengan Menulis di http://www.janawangdenganmenulis.com. Kami menunggu kehadiran anda di sana. Di bawah kami sertakan koleksi imej seminar yang lalu untuk anda hayati apa yang bakal berlaku di seminar akan datang.

Hotel Vistana Kuala Lumpur, Tempat Berlangsungnya Seminar Jana Wang Dengan Menulis 17 Januari 2009

Saya dengan bangganya mengumumkan dengan rasmi bahawa Hotel Vistana Kuala Lumpur adalah tempat penganjuran Seminar Jana Wang Dengan Menulis yang berlangsung pada 17 Januari 2009. Ada beberapa sebab mengapa hotel ini dipilih oleh pihak pengurusan Akademi Penulis.

Pihak pengurusan menetapkan beberapa kriteria pemilihan. Tempat dipilih haruslah tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah. Status hotel perlu sekurang-kurangnya 4 bintang kerana apabila begitu, ia mempunyai kemudahan yang baik bagi menjalankan program. Tempat bengkel seharusnya suatu tempat yang menjana minda dan merangsang minda. Saya tidak berapa suka dengan idea memilih tempat yang hanya melihat dinding sahaja dengan tiada tempat untuk menghirup udara segar. Di samping itu juga kriteria tempat dipilih mempunyai pusat aktiviti yang berpusat. Segala proses bengkel, seminar, makan dan minum dibuat dalam satu tempat bagi memudahkan dan melancarkan program.

Di samping itu juga ia haruslah berdekatan dengan pengangkutan awam bagi memudahkan peserta ke sana. Dekat dengan jalan raya, tidak perlu ke sana dengan kereta. Kesemua kriteria ini dipenuhi oleh Hotel Vistana. Hotel Vistana adalah hotel 4 bintang yang mempunyai ciri berikut:

  • Bilik disediakan bersebelahan dengan kawasan kolam renang terbuka dengan aturan menarik. Ia merangsang minda dan mata. Kawasan sebegini memudahkan para peserta keluar untuk menenangkan fikiran.
  • Biliknya berpusat yang mana kesemua aktiviti diadakan dalam satu bilik saja.
  • Surau berdekatan dengan tempat seminar.
  • Berdekatan dengan pengangkutan awam terdekat. Mempunyai akses terdekat dengan STAR LRT, KL Monorel, Stesen Bas Pekeliling dan Stesen Bas Terminal Putra bagi peserta dari timur.
  • Makanan yang disediakan juga berada dalam kelas tersendiri. Ini perlu dialami apabila menghadiri seminar nanti.

Bersama ini saya sertakan koleksi gambar tempat seminar di Hotel Vistana, ia bukan untuk iklan tetapi bagi memberikan inspirasi kepada peserta dan bakal peserta.