KEMAS Johor Membangunkan Pasukan Dinamik dan Efektif Di Pagoh

18 November 2013 – Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) Negeri Johor adalah sebuah  proaktif dalam menganjurkan program yang dapat meningkatkan kualiti kerja para kakitangannya. Kursus TEAM SUPER Re-CHARGE! yang diadakan di Kem PLKN adalah salah satu daripadanya. Antara objektif utama kursus ini adalah untuk membentuk kumpulan kakitangan yang dinamik dan efektif dan dapat bekerja secara berpasukan bagi merealisasikan visi dan misi organisasi.

Seramai 40 orang kakitangan terbabit dalam kursus team building ini. Mereka dilatih dengan melakukan pelbagai aktiviti indoor dan outdoor  yang dapat membangkitkan semangat setiakawan dan kerjasama yang tinggi di kalangan mereka. FINE Academy diberi kepercayaan untuk mengendalikan program  ini. Kursus selama 3 hari 2 malam ini dikendalikan oleh jurulatih utama, Tuan Fauzul Na’im Ishak bersama kumpulan fasilitatornya.

DSC02745

2013-11-20 10.35.59

Program ini terbahagi kepada 30 peratus indoor dan 70 peratus outdoor. Kursus ini direka bentuk dengan menggabungkan elemen motivasi, pembentukan kumpulan setiakawan, gerak kerja berpasukan dan latihan berbentuk fizikal.

DSC02743
Antara aktiviti-aktiviti berkumpulan yang peserta perlu tempuhi adalah survival enviro hunt, night walk, malam persembahan dan lakonan, jungle tracking dan pelbagai lagi. Kesemua aktiviti dan modul yang direka adalah untuk memantapkan lagi kualiti diri peserta terutamanya ketika bekerjasama di dalam sesebuah kumpulan. Selain daripada membina jati diri, potensi diri, semangat berpasukan dan membentuk pasukan yang dinamik, program ini juga direka bagi mengurangkan tekanan di tempat kerja di samping memberi keseronokan dan pengalaman baharu kepada peserta dan turut dapat mengeratkan silaturrahim di antara mereka.

Kepada mana-mana organisasi yang berminat untuk mengadakan kursus serupa boleh terus menghubungi Cik Noranita, 0162605506 ataupun 0341492560.

Pantai Chenang Platform Membangunkan Kumpulan Jurulatih Perbadanan Putrajaya

13 November 2013, Pantai Cenang, Langkawi – Unit Keselamatan Jalanraya, Perbadanan Putrajaya menganjurkan Kursus TEAM SUPER Re-CHARGE di Sandy Beach Resort, Langkawi. Bengkel yang dijalankan selama 3 hari 2 malam ini melibatkan para jurulatih daripada pelbagai agensi seperti BOMBA, JPJ dan Polis yang menjadi jurulatih untuk program kendalian mereka. Kursus train the trainer berbentuk team building ini adalah dengan kerjasama FINE Training Academy Sdn Bhd.

Peserta Team Super sedang menbentangkan identiti pasukan.

Peserta Team Super sedang menbentangkan identiti pasukan.

Kursus hari pertama bermula pada 10 November 2013. Para peserta mendaftar diri di Sandy Beach Resort, Pantai Chenang, Langkawi bermula jam 2.30 petang. Kesemuanya menaiki bas yang disediakan oleh pihak Perbadanan Putrajaya dan bertolak daripada Putrajaya malam 9 November 2013. Mereka berlayar ke Langkawi melalui Terminal Jeti Kuala Kedah.

Gelagat peserta Team Super menyelesaikan tugas

Gelagat peserta Team Super menyelesaikan tugas

Program hari pertama bermula jam 8.30 malam. Para jurulatih dan fasilitator kursus sudah membuat persiapan sejak jam 2.30 petang. Segala perancangan berkaitan tempat untuk aktiviti dibuat lebih awal bagi melancarkan segala perancangan yang dilakukan. Pasukan pengendali kursus diketuai oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak sebagai jurulatih utama dengan dibantu para fasilitator yang juga perunding sumber manusia junior di FINE Academy.

Program bermula tepat jam 8.30 malam dengan sesi ‘ice breaking’. Para peserta dibahagikan dalam beberapa kumpulan dan ditugaskan untuk mewujudkan identiti pasukan mereka. Dalam sesi ini, para peserta perlu membentangkan logo, visi dan misi syarikat kepada jurulatih yang terlibat. Markah akan diberikan berdasarkan kreativiti, kerjasama dan persembahan mereka.

Menyelesaikan salah satu tugasan melibatkan pelancong di sekitar pantai

Menyelesaikan salah satu tugasan melibatkan pelancong di sekitar pantai

Hari kedua, acara dimulakan seawal 5.30 pagi dengan solat Subuh dengan tazkirah pagi diketuai oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak. Selepas itu, slot senaman pagi diadakan sebelum memulakan slot Survivor Envirohunt. Dalam slot ini, terdapat 10 tugasan dan permainan yang harus diselesaikan seperti antaranya Selamat datang ke Malayssia, Jaga Hartamu dan Survival Hidup. Pelbagai aksi yang menarik dan lucu ditunjukkan oleh para peserta ketika menjayakan slot ini. Dengan semangat kerjasama dan ketabahan yang mereka tunjukkan, mereka akhirnya berjaya menyelesaikan kesemua tugasan yang diberikan.

Petang harinya, kesemua kumpulan diberikan tugasan untuk membuat persembahan berbentuk pentomen di malam harinya. Kesemuanya perlu menunjukkan kreativiti dan kerjasama terbaik dalam persembahan ini. Pelbagai gaya persembahan yang dibentangkan, ada yang lucu, ada sedih, ada menusuk ke jiwa dan pastinya ia menghiburkan. Turut hadir dalam persembahan adalah para pelancong yang turut menginap di hotel yang sama.

Antara persembahan yang mencuit rasa penonton

Antara persembahan yang mencuit rasa penonton

Upacara penyampaian hadiah dan sijil

Upacara penyampaian hadiah dan sijil

Hari ketiga adalah hari terakhir, selepas slot senaman para peserta para peserta perlu menyelesaikan tugasan terakhir yang merupakan slot kemuncak program TEAM SUPER. Ia dipanggil PERCAYAI DAKU. Ini bagi menguji sejauh mana kepercayaan yang diberikan oleh individu dalam kumpulan pada kawan masing-masing. Alhamdulillah ia dapat diselesaikan dengan baik oleh para peserta.

Penyampaian sijil dan hadiah kepada peserta disempurnakan oleh Puan Azizah Yussof, Ketua Penolong Pengarah Kanan, Unit Keselamatan Jalan Raya Perbadanan Putrajaya. Kepuasan dan keseronokan kelas terpancar di mata para peserta yang menghadiri kursus selama 3 hari 2 malam ini.

Kepada mana-mana organisasi berminat untuk mengadakan kursus serupa, boleh terus menghubungan Cik Noranita di talian 016 2605 506 ataupun pejabat 0341492560 ataupun emel ke info@fineacademy.com.my.

Membangun TEAM SUPER Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Kelantan

17 Mei 2013, Tanjong Demong, Besut –  Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Kelantan menganjurkan Kursus TEAM SUPER Re-CHARGE! di Tanjong Demong Beach Resort, Besut, Besut Terengganu. Bengkel 3 hari 2 malam ini dihadiri oleh seramai 120 orang kakitangan di kalangan bilal dan siak seluruh Negeri Kelantan. Kursus ini adalah dengan kerjasama FINE Training Academy Sdn Bhd.

[Read more…]

KEMAS Negeri Johor Membangunkan TEAM SUPER di FELDA Residence Tanjung Leman

6 Februari 2013, Tanjung Leman, Mersing- Jabatan Kemajuan Masyarakat Negeri Johor melantik FINE Training Academy Sdn Bhd sebagai perunding latihan untuk program TEAM SUPER Re-CHARGE: Membangunkan Pasukan Dinamik dan Efektif. Program selama 3 hari 2 malam daripada 4 hingga 6 Februari 2013 di FELDA Residence Tanjung Leman, Mersing, Johor. Seramai 53 orang peserta termasuk urusetia KEMAS Negeri Johor berkampung di sana.

[Read more…]