KEMAS Johor Membangunkan Pasukan Dinamik dan Efektif Di Pagoh

18 November 2013 – Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) Negeri Johor adalah sebuah  proaktif dalam menganjurkan program yang dapat meningkatkan kualiti kerja para kakitangannya. Kursus TEAM SUPER Re-CHARGE! yang diadakan di Kem PLKN adalah salah satu daripadanya. Antara objektif utama kursus ini adalah untuk membentuk kumpulan kakitangan yang dinamik dan efektif dan dapat bekerja secara berpasukan bagi merealisasikan visi dan misi organisasi.

Seramai 40 orang kakitangan terbabit dalam kursus team building ini. Mereka dilatih dengan melakukan pelbagai aktiviti indoor dan outdoor  yang dapat membangkitkan semangat setiakawan dan kerjasama yang tinggi di kalangan mereka. FINE Academy diberi kepercayaan untuk mengendalikan program  ini. Kursus selama 3 hari 2 malam ini dikendalikan oleh jurulatih utama, Tuan Fauzul Na’im Ishak bersama kumpulan fasilitatornya.

DSC02745

2013-11-20 10.35.59

Program ini terbahagi kepada 30 peratus indoor dan 70 peratus outdoor. Kursus ini direka bentuk dengan menggabungkan elemen motivasi, pembentukan kumpulan setiakawan, gerak kerja berpasukan dan latihan berbentuk fizikal.

DSC02743
Antara aktiviti-aktiviti berkumpulan yang peserta perlu tempuhi adalah survival enviro hunt, night walk, malam persembahan dan lakonan, jungle tracking dan pelbagai lagi. Kesemua aktiviti dan modul yang direka adalah untuk memantapkan lagi kualiti diri peserta terutamanya ketika bekerjasama di dalam sesebuah kumpulan. Selain daripada membina jati diri, potensi diri, semangat berpasukan dan membentuk pasukan yang dinamik, program ini juga direka bagi mengurangkan tekanan di tempat kerja di samping memberi keseronokan dan pengalaman baharu kepada peserta dan turut dapat mengeratkan silaturrahim di antara mereka.

Kepada mana-mana organisasi yang berminat untuk mengadakan kursus serupa boleh terus menghubungi Cik Noranita, 0162605506 ataupun 0341492560.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *