Penampilan Diri Berkarisma

marca-personal-mk-personal-branding-personal

PENAMPILAN DIRI adalah salah satu aspek yang penting dalam membentuk penilaian peribadi seseorang individu dengan berkesan. Ia bukan sahaja memberi satu gambaran yang positif terhadap nilai diri yang ada pada seseorang tetapi juga mampu mempengaruhi prestasi kecemerlangan individu itu sendiri.

Ada juga yang beranggapan bahawa penilaian diri seseorang dilihat pertama kali dari pemanpilannya. Istilah ini menarik kerana ianya memberi gambaran bahawa penampilan seseorang begitu unik jika dilihat secara lebih mendalam dan konsepnya dapat difahami dengan lebih meluas. Gambaran diri pada istilah tersebut juga dapat dileraikan sebagai penjelasan dari segi karakter diri seseorang, meliputi sikap dan juga pandangan seseorang dalam menempuh segala situasi dan keadaan sekeliling dalam kehidupan. Hal tersebut juga dapat membina satu ikatan yang kukuh antara penampilan dengan karakter diri sangat kuat membina impak positif dalam mewujudkan hubungan yang bertoleransi sesama komuniti dalam persekitaran.

Kekemasan diri adalah sangat penting dalam membina ukhwah. Ini bukan bermakna seseorang perlu membeli pakaian yang mahal dengan jenama yang terkenal atau menghias diri dengan solekan yang melampaui tetapi cukuplah sekadar memberi keselesaan pada diri sendiri dan juga kepada mereka yang melihat. Pakaian yang comot dan keadaan keadaan diri yang tidak terurus menjadikan seseorang tidak bersemangat dan tidak dipedulikan masyarakat. Penampilan yang kemas dan bergaya memberi tanggapan yang berbeza pada mata masyarakat dan ini menonjolkan prestasi, disiplin dan sikap yang positif pada tanggapan pertama. Bagi individu yang bekerjaya, hal ini amatlah penting dalam menarik dan membina hubungan yang berkesan antara pelanggan.

Kejayaan dalam apa jua bidang tidak akan dapat dicapai jika penampilan diri tidak ditonjolkan dengan lebih menyerlah..  Dengan erti kata lain, penampilan diri kita ialah anggapan kita terhadap diri kita sendiri.  Ianya menentukan apa yang boleh kita capai berdasarkan pengalaman yang pernah seseorang lalui. Penampilan diri akan mempengaruhi dan menentukan bagaimana kita mentafsirkan reaksi orang lain terhadap diri kita yang menghadirkan impak positif.

Tiada sesiapa pun dan tiada satu keadaan dimuka bumi ini yang dapat menghalang kita daripada memperbaiki imej diri.  Keinginan kita yang tinggi akan selaras dengan setinggi mana kepercayaan dan kesediaan untuk menerima secara jujur perubahan positif yang ingin di bentuk ke dalam diri kita.

Beberapa perkara yang penting yang perlu dititikberatkan dalam membina penampilan diri iaitu:

 • Potongan rambut

Potongan rambut yang bersesuai dengan sesuatu situasi, kemas dan menarik. Bagi kaum adam digalakkan berambut pendek dan tersisir rapi.

 • Pilihan warna dan corak

Pilihan warna yang sesuai pada tempat dan masa. Selain itu, pilihan warna juga tidak boleh melebihi empat warna dalam satu masa.

 • Jenis pakaian

Sentiasa dalam keadaan rapi dan digosok.

 • Aksesori

Jam tangan dan rantai (bagi wanita) serta minyak wangi.

 • Jenama

Bukan perkara utama yang penting kemas dan bersih.

 • Gaya

Cara berjalan, bercakap ketawa dan mimik muka seseorang yang mengambarkan perilakunya.

Comments

 1. Nadziri Daud says

  Tuan,
  saya nak tahu bagaimana cara jika saya ingin menjemput pihak tuan untuk membuat kursus bagi anggota jabatan saya, dari aspek bayarannya, masa, dll. Mohon tuan bagi maklumat tersebut.

  Sekian, terima kasih

  Nadziri Daud
  Peg Promosi Kesihatan
  Pej Kesihatan Mukah, Sarawak.
  0198913099

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *