Bakat Penulisan Buku Kakitangan MOT Diperkasa Akademi Penulis

19 Disember 2013, Kementerian Pengangkutan Malaysia, Putrajaya– Kakitangan di Kementerian Pengangkutan Malaysia menganjurkan Bengkel Sehari Bersama Penulis Bestseller. Bengkel ini diadakan bagi mencungkil dan memperkasakan lagi bakat yang sedia ada pada diri setiap peserta dalam bidang penulisan buku, sekaligus mampu menjadi seorang penulis buku di masa hadapan.

Seramai 50 orang kakitangan menghadiri bengkel ini. Mereka diberikan pendedahan secara umum dalam bidang penulisan buku, majalah, buletin, laporan tahunan dan juga blog. Dalam bengkel tersebut rata-rata peserta yang hadir tidak mempunyai keyakinan untuk menjadi seorang penulis pada mulanya. Malah ada di antara mereka yang takut untuk menghasilkan buku karya sendiri. Namun apabila menghadiri sesi ini, pandangan dan persepsi mereka berubah.

Para peserta khusyuk mendengar setiap perincian ilmu yang disampaikan

Para peserta khusyuk mendengar setiap perincian ilmu yang disampaikan

Antara halangan-halangan yang dinyatakan oleh para peserta adalah mereka:

 • Tiada idea untuk menulis
 • Tidak tahu teknik-teknik menulis
 • Laras penggunaan bahasa dan tatabahasa.
 • Tidak tahu mencari bahan rujukan.
 • Cara penulisan yang berkesan yang mempengaruhi pembaca.
 • Tiada ruang masa untuk menulis.
 • Had umur untuk menulis.
 • Tidak tahu kos penulisan.

Jurulatih Seorang Penulis Bestseller

Jurulatih yang mengendalikan bengkel ini ialah Tuan Zamri Mohamad, jurulatih kanan Akademi Penulis dan juga seorang penulis terkenal yang tidak asing lagi dalam dunia penulisan di Malaysia. Beliau sudah menghasilkan pelbagai jurul buku bestseller yang hingga kini masih diulang cetak, antaranya Tips Menjadi Penulis Buku Bestseller , 77 Tip Memahami Bahasa Cinta Lelaki, Urus Bisnes dengan Google dan banyak lagi. Selain itu beliau juga aktif dalam menghasilkan buku-buku motivasi yang diterbitkan melalui penerbit terkenal PTS Media Group. Ilmu pengetahuan yang mendalam dan pengalaman yang meluas membolehkan Tuan Zamri menyuntik semangat dan keyakinan para peserta untuk berani menulis . Ini sekaligus mewujudkan harta intelek yang mampu menjana pendapatan aktif berterusan hingga ke akhir hayat.

Jurulatih Kursus, Tuan Zamri Mohamad

Jurulatih Kursus, Tuan Zamri Mohamad

Antara modul yang dijalankan adalah para peserta diberikan tugasan untuk menghasilkan karya sendiri dalam masa 20 minit. Mereka memulakan dengan menghasilkan tajuk halaman buku dan gambaran kasar buku yang ingin dihasilkan. Ini untuk  menjana idea melalui kreativiti masing-masing. Selepas itu, mereka ‘menjual buku’ karya ciptaan mereka pada semua peserta. Setiap peserta akan membeli buku yang dihasilkan dengan wang kertas yang bernilai RM20. Ini bertujuan memberi pengalaman pertama kepada peserta untuk menghasilkan penulisan buku sendiri.

Peserta rancak membeli karya penulisan rakan sekerja

Peserta rancak membeli karya penulisan rakan sekerja

Semoga dengan program ini para peserta tampil berani untuk menulis dan meluahkan ilmu yang ada dalam diri untuk dikongsi bersama dengan pembaca. Organisasi yang berminat untuk mengadakan kursus serupa, boleh terus menghubungi FINE Academy di talian (+6) 016 2605 506 ataupun (+6) 03 4149 2560 ataupun emel ke info@fineacademy.com.my.

Para Peserta JPKK Didedahkan Kaedah High Impact Presentation

3 Disember 2013 – FINE Training Academy telah diberi kepercayaan untuk mengendalikan sebuah kursus berkaitan dengan kemahiran membentang (presentation skill) anjuran Jabatan Pengajian Kolej Komuniti Malaysia, Kementerian Pendidikan Malaysia. Kursus yang berjudul High Impact Presentation itu diadakan pada 1 hingga 3 Disember 2013 bertempat di Kolej Komuniti Kuala Terengganu. Kursus di Kuala Terengganu ini adalah untuk kumpulan kedua di bawah kursus Career Path Competencies Matrix (CPCM). Sebelum ini FINE Academy mengendalikan kursus serupa di Kolej Komuniti Jasin, Melaka.Seramai 18 orang peserta yang terdiri daripada pensyarah Kolej Komuniti seluruh Malaysia menyertai program ini. Program ini dikendalikan sendiri oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak bersama Tuan Zamri Mohamad.

IMAG1883

Sesi hari pertama bersama dengan Tuan Fauzul Na’im Ishak

Bengkel ini mendedahkan kepada para pensyarah Kolej Komuniti mengenai kaedah pembentangan yang berwibawa dan berimpak tinggi. Kaedah yang diperkenalkan adalah berdasarkan kajian dan praktis yang dijalankan oleh jurulatih profesional FINE Training Academy. Bengkel ini dibahagikan kepada 4 bahagian iaitu Pembentang, Peserta, Pembentangan dan Penilaian.

Pada hari pertama para peserta didedahkan bagaimana untuk membuat persediaan minda sebagai seorang pembentang. Ia berkaitan dengan persepsi dan tanggapan para pembentang mengenai pembentangan yang akan bakal dilakukan. Tuan Fauzul Na’im Ishak menerangkan mengenai 7 RUKUN PEMBENTANG SUPER dan bagaimana untuk mengaplikasikan rukun-rukun tesebut ke dalam pembentangan. Beliau juga berkongsi kaedah bagaimana meletakkan diri seorang pembentang dalam SITUASI PEMBENTANG SUPER dan juga meletakkan diri peserta dalam SITUASI PESERTA (learning state).

Kaedah COACH: pemantapan .inda seorang Pembentang

Kaedah COACH: pemantapan .inda seorang Pembentang

Kemudiannya para peserta dibahagikan kepada 4 kumpulan untuk melaksanakan tugasan pembentangan yang akan dipantau secara individu oleh Tuan Fauzul, Tuan Amir dan Tuan Zamri. Dalam bahagian ini peserta didedahkan dengan cara bagaimana untuk menwujudkan hubungan baik dengan peserta bagi mengurangkan penentangan. Para peserta juga didedahkan bahasa badan untuk pembentang yang efektif.

Tuan Zamri menerangkan kaedah membentang menggunakan flip chart

Tuan Zamri menerangkan kaedah membentang menggunakan flip chart

Pada sesi seterusnya Tuan Zamri memberikan input mengenai gaya SLIDEOLOGY dalam power point dan flip chart. Ini adalah kaedah yang diamalkan oleh para pembentang hebat dunia sepertimana Steve Jobs dan Al-Gore.Tuan Zamri juga mendedahkan kaedah pembentangan menggunakan power point dan flip chart. Pada hari akhir, setiap peserta dikehendaki untuk membuat pembentangan di hadapan para jurulatih dilantik bagi tujuan audit prestasi.

Para peserta menghadapi 'worst case scenario'

Para peserta menghadapi ‘worst case scenario’

Pihak FINE Training Academy mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak Jabatan Pengajian Kolej Komuniti Malaysia atas kepercayaan yang diberikan. Kepada agensi kerajaan ataupun swasta yang berminat untuk mengadakan kursus ini di tempat Tuan dan Puan boleh hubungi Pengurus Diviyen Latihan, Cik Noranita di talian (+6) 016 2605506 ataupun hubungi pejabat urusan FINE Training Academy di talian (+6) 03 4149560.

Pembentangan untuk sesi penilaian

Pembentangan untuk sesi penilaian

Peserta seterusnya

Peserta seterusnya

High Impact Presentation CPCM JPKK Bermula di Kolej Komuniti Jasin

28 November 2013 –Jabatan Pembangunan Kolej Komuniti, Kementerian Pendidikan Malaysia memberikan kepercayaan kepada FINE Academy untuk mengendalikan 3 siri kursus High Impact Presentation: Seni Membentang Gaya Pembentang Super. Kursus ini diadakan di Kolej Komuniti Jasin, Kolej Komuniti Kuala Terengganu dan Kolej Komuniti Kuantan.

Sesi dimulakan dengan aktiviti 'pemanas badan'

Sesi dimulakan dengan aktiviti ‘pemanas badan’

Kursus siri pertama yang bertempat Kolej Komuniti Jasin di Melaka dihadiri 32 orang peserta yang terdiri daripada pengarah dan pensyarah Kolej Komuniti seluruh Malaysia. Kursus siri pertama ini diadakan daripada 26 hingga 28 November 2013 yang dikendalikan oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak, Tuan Zamri Mohamad dan Cik Faralina Abdul Rahim.

Bengkel ini adalah bertujuan untuk mendedahkan kepada warga Kolej Komuniti Jasin mengenai kaedah pembentangan berwibawa. Di Kaedah yang diperkenalkan adalah berdasarkan kajian dan praktis yang dijalan oleh jurulatih profesional FINE Academy. Bengkel ini dibahagikan kepada 4 bahagian iaitu Pembentang, Peserta, Pembentangan dan Penilaian. Di samping itu juga kursus ini diadakan di bawah siri kursus CPCM Jabatan Pengajian Kolej Komuniti.

Salah satu aktiviti yang berjalan dalam kursus High Impact Presentation

Salah satu aktiviti yang berjalan dalam kursus High Impact Presentation

Pada bahagian Pembentang, para peserta didedahkan kaedah untuk membuat persediaan minda para pembentang. Ia berkaitan persepsi dan tanggapan para pembentang mengenai pembentangan yang bakal dilakukan. Suntikan rasa membentang gaya Neurolinguistic Programming (NLP) diberikan oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak. Beliau menerangkan 7 RUKUN PEMBENTANG SUPER dan bagaimana mengaplikasikan rukun-rukun ini ke dalam pembentangan. Beliau juga berkongsi kaedah bagaimana meletakkan diri seorang pembentang dalam SITUASI PEMBENTANG SUPER dan juga meletakkan diri peserta dalam SITUASI PESERTA SUPER. Ini bagi meningkatkan lagi keberkesanan dalam dewan pembentangan.

Seterusnya para peserta didedahkan bagaimana kaedah mewujudkan hubungan baik dengan peserta bagi mengurangkan penentangan. Berdasarkan kajian NLP, penentangan peserta wujud disebabkan kurangnya hubungan baik pembentang dengan pesertanya. Para peserta didedahkan mengenai modul komunikasi efektif untuk pembentang. Tuan Fauzul berkongsi kaedah mengenali gaya pembelajaran peserta melalui bahasa badan peserta. Seterusnya, peserta diminta untuk melakukan pembentangan seterusnya iaitu mengekalkan eye-contact dengan peserta lain di dalam kumpulan, Mereka dikehendaki untuk berdiri tegak selama 5 minit tanpa sebarang pergerakan dan haruslah mengekalkan eye-contact dengan peserta lain didalam kumpulan masing-masing.

Pada sesi seterusnya, Cik Faralina Abdul Rahim berkongsi kaedah berpakaian seorang pembentang super. Peserta belajar kaedah untuk menyesuaikan penggunaan warna pada pakaian. Peserta dikongsikan kaedah berpakaian ketika menghadiri majlis formal. Cara berpakaian ini akan membantu para peserta untuk kelihatan lebih proresional dan segak dalam berpakaian. Selain itu, jurulatih turut berkongsi cara untuk memilih pakaian yang sesuai berdasarkan bentuk badan dan fizikal mereka.

Sesi pembentangan oleh Cik Farah Lina mengenai kaedah berpakaian yang profesional

Sesi pembentangan oleh Cik Farah Lina mengenai kaedah berpakaian yang profesional

Pada bahagian ketiga iaitu Pembentangan, Tuan Zamri memberikan input mengenai kaedah menghasilkan pembentangan menggunakan power point gaya SLIDEOLOGY. Ini adalah kaedah yang diamalkan oleh para pembentang hebat dunia sepertimana Steve Jobs dan Al-Gore. Tuan Zamri juga mendedahkan kaedah pembentangan menggunakan flip chart. Peserta juga didedahkan cara untuk menyediakan slide dengan menggunakan rukun 3F iaitu, FUN, FAST and FRESH.

Seterusnya diadakan sesi Penilaian Pembentangan dilakukan kepada semua peserta. Sesi pembentangan berlangsung selama 9 minit seorang termasuk dengan sesi soal jawab bersama peserta. Selepas pembentangan dibuat, para jurulatih yang menjadi penilai memberikan pandangan dan kritikan membina kepada pembentangan ini.

Salah seorang peserta membentangkan input untuk tujuan penilaian akhir

Salah seorang peserta membentangkan input untuk tujuan penilaian akhir

Kursus ini telah mendapat maklumbalas yang positif semua peserta. Kursus ini telah membantu mereka meningkatkan lagi kemahiran dalam membuat pembentangan.

Menambahkan Keyakinan dalam Membuat Pembentangan yang Berimpak Tinggi

5

Bahan yang disampaikan adalah bertepatan dengan tajuk. Dapat memperkemas serta menambahkan keyakinan dalam membuat pembentangan yang berimpak tinggi.  Tahniah dan ucapan terima kasih diucapkan kepada FINE Training Academy.

by Md Kasim bin Jaafar from Kolej Komuniti Jelebu
Md Kasim bin Jaafar, Pengarah Kolej Komuniti Jelebu

Syabas dalam Memberi Input yang Fun, Fast dan Fresh

4

Tambah lagi nilai contoh dalam ABM. Penekanan masa amat baik kerana on time dan padat. Syabas dalam memberi input yang fun, fast dan fresh.

by Radzuan Othman from Kolej Komuniti Batu Pahat
Radzuan Othman, Pengarah Kolej Komuniti Batu Pahat

Objektif yang Dirangka Sangat Jelas dan Sesuai kepada Semua

5

Objektif yang dirangka sangat jelas dan sesuai kepada semua. Jurulatih yang sesuai dengan bidang yang dipilih.

by Zaidi Othman from Jabatan Pengajian Kolej Komuniti
Zaidi Othman, Pegawai Khas JPKK.

Pihak FINE Academy mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Jabatan Pengajian Kolej Komuniti atas kepercayaan diberikan. Kepada agensi kerajaan ataupun swasta yang berminat untuk mengadakan kursus ini di tempat Tuan dan Puan boleh hubungi Pengurus Divisyen Latihan, Cik Noranita di talian (+6) 016 2605 506 ataupun hubungi pejabat urusan FINE Academy di talian (+6) 03 4149 560.

UTEM Menyerlahkan Keterampilan Diri Setiausaha Super

17 November 2013, Hotel Quayside, Melaka – Seramai 40 orang kakitangan Univiersiti Teknikal Malaysia Melaka menyertai Program Tampil Bergaya :Serlahkan Kredibiliti Tingkatkan Reputasi anjuran FINE Training Academy Sdn Bhd. Kursus selama 2 hari ini dikendalikan oleh Cik Farah Lina Rahim, jurulatih dalam bidang penampilan diri. Kursus memberikan input terkini kaedah penampilan diri dan pengurusan imej.

Antara yang dikongsikan adalah mengenai pakej diri yang perlu ada dalam diri seseorang itu bagi menunjukkan ciri-ciri individu berpenampilan diri profesional. Imej individu ini membina persepsi positif terutama dalam berurusan dengan orang lain terutamanya para pelanggan, rakan sekerja juga pengurusan atasan.

IMAG1085

Kursus ini menerapkan elemen A (Appearance), B (Behavior) dan C (Communication). Ketiga-tiga elemen ini penting dalam membentuk sebuah imej yang berketerampilan. Para peserta juga didedahkan dengan kaedah komunikasi berkesan untuk memperbaiki cara mereka berhubung sesama individu di dalam dan di luar organisasi. Mereka juga memahami kaedah menganalisis imej diri dan apa yang perlu untuk ditambahbaik pada diri mereka.

Kursus ini mendapat maklumbalas yang amat menggalakkan daripada para peserta. Suasana program ini dihidupkan lagi dengan pelbagai soalan menarik diajukan kepada Cik Farah Lina yang memeriahkan lagi suasana semasa program dijalankan.

Pihak FINE Training Academy mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak UTEM di atas kepercayaan yang diberikan. Kepada organisasi yang berminat untuk menganjurkan program serupa di tempat Tuan dan Puan, boleh terus hubungi pejabat di 0341492560 ataupun emel ke info@fineacademy.com.my ataupun guna borang online yang disertakan pada laman web ini.

KEMAS Johor Membangunkan Pasukan Dinamik dan Efektif Di Pagoh

18 November 2013 – Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) Negeri Johor adalah sebuah  proaktif dalam menganjurkan program yang dapat meningkatkan kualiti kerja para kakitangannya. Kursus TEAM SUPER Re-CHARGE! yang diadakan di Kem PLKN adalah salah satu daripadanya. Antara objektif utama kursus ini adalah untuk membentuk kumpulan kakitangan yang dinamik dan efektif dan dapat bekerja secara berpasukan bagi merealisasikan visi dan misi organisasi.

Seramai 40 orang kakitangan terbabit dalam kursus team building ini. Mereka dilatih dengan melakukan pelbagai aktiviti indoor dan outdoor  yang dapat membangkitkan semangat setiakawan dan kerjasama yang tinggi di kalangan mereka. FINE Academy diberi kepercayaan untuk mengendalikan program  ini. Kursus selama 3 hari 2 malam ini dikendalikan oleh jurulatih utama, Tuan Fauzul Na’im Ishak bersama kumpulan fasilitatornya.

DSC02745

2013-11-20 10.35.59

Program ini terbahagi kepada 30 peratus indoor dan 70 peratus outdoor. Kursus ini direka bentuk dengan menggabungkan elemen motivasi, pembentukan kumpulan setiakawan, gerak kerja berpasukan dan latihan berbentuk fizikal.

DSC02743
Antara aktiviti-aktiviti berkumpulan yang peserta perlu tempuhi adalah survival enviro hunt, night walk, malam persembahan dan lakonan, jungle tracking dan pelbagai lagi. Kesemua aktiviti dan modul yang direka adalah untuk memantapkan lagi kualiti diri peserta terutamanya ketika bekerjasama di dalam sesebuah kumpulan. Selain daripada membina jati diri, potensi diri, semangat berpasukan dan membentuk pasukan yang dinamik, program ini juga direka bagi mengurangkan tekanan di tempat kerja di samping memberi keseronokan dan pengalaman baharu kepada peserta dan turut dapat mengeratkan silaturrahim di antara mereka.

Kepada mana-mana organisasi yang berminat untuk mengadakan kursus serupa boleh terus menghubungi Cik Noranita, 0162605506 ataupun 0341492560.

Bahagian Pinjaman Perumahan Menganjur Kursus Pengurusan Stress di Bukit Tinggi, Pahang

13 November 2013- Fine Training Academy mengendalikan Kursus Pengurusan Stress : Mengurus Ketenangan Hati anjuran Bahagian Pinjaman Perumahan, Kementerian Kewangan Malaysia. Kursus diadakan di Institut Latihan Perumahan dan Kerajaan Tempatan (ILPKT), Bukit Tinggi Pahang. Seramai 40 orang kakitangan sokongan Bahagian Pinjaman Perumahan berkampung di sana daripada 13 hingga 15 November 2013. Kursus ini dikendalikan oleh jurulatih utama FINE Academy, Tuan Fauzul Na’im Ishak.

Sesi mengenal deria dominan dalam diri

Sesi mengenal deria dominan dalam diri

Urus ketenangan hati adalah bengkel mengurus stress secara efektif. Mengurus stress adalah suatu kemahiran yang penting dalam kehidupan kita pada hari ini. Jika ia tidak diuruskan dengan baik, ia akan melemahkan sistem imun tubuh dan akan memudaratkan kesihatan. Produktiviti akan menurun dan kehidupan rumah tangga akan terganggu. Antara perkara yang dikongsikan oleh jurulatih dalam kursus ini adalah teknik relaksasi (relaxation technique) mudah dan praktikal malah menyeronokan yang dapat diamalkan di pejabat atau di rumah.

Selain daripada itu para peserta didedahkan mengenai KUASA MINDA dan bagaimana menggunakannya dalam menangani tekanan setiap hari. Perkara yang paling menjentik minda adalah apabila jurulatih menyatakan bahawa STRESS ADALAH PILIHAN. Kita boleh memilih untuk stress dan tidak stress. Seringkali individu menyatakan pelbagai masalah berkaitan stress. Antaranya adalah disebabkan kerja banyak, jalan raya sesak, anak menangis malam dan pelbagai lagi alasan. Namun ada individu yang tidak stress apabila kerja banyak malah beliau seronok apabila perkara ini berlaku. Malahan apabila tidak ada kerja beliau jadi stress pula. Maka ini membuktikan pernyataan di atas.

Sesi Teknik Relaksasi di ruangan terbuka menyegarkan minda

Sesi Teknik Relaksasi di ruangan terbuka menyegarkan minda

Jurulatih memperkenalkan satu kaedah pengurusan stress yang diperkenalkan oleh seorang pakar perubatan daripada India, Dr. Madan Kataria. Kaedah ini dinamakan sebagai TERAPI KETAWA. Terapi Ketawa diamalkan di lebih daripada 30 buah negara seluruh dunia dan dimanfaatkan lebih 30,000 orang seluruh dunia. Pelbagai gerakan Terapi Ketawa diperkenalkan dan maklum balas mengenainya amat menggalakkan.

Terapi Ketawa menggunakan keupayaan fizikal dan mental peserta. Memang menyeronokkan

Terapi Ketawa menggunakan keupayaan fizikal dan mental peserta. Memang menyeronokkan

Saya merasa yakin terhadap diri dan takkan lagi memberikan peluang kepada stress hadir dalam diri. Lebih mengenali diri serta menghargai diri
– Rozanah binti Majin, PT (P/O) N17

Saya suka apabila penceramah dapat menjelaskan dengan terperinci mengenai teknik-teknik untuk menjadi manusia yang tenang dan bahagia. Saya dapat menimba banyak ilmu dan merasa diri semakin tenang, bahagia dan perasaan keyakinan diri makin mendalam
– Norleen binti Sama’ amin, PA W27

Saya dapat mempelajari teknik-teknik khusus untuk mencari ketenangan dan kebahagiaan dalam diri saya dan saya juga dapat mempelajari TERAPI KETAWA
– Mohd Hafidza bin Ahmad, PA W17

Para peserta daripada Bahagian Perumahan, Kementerian Kewangan Malaysia mengabadikan memori bersama jurulatih, Tuan Fauzul Na'im

Para peserta daripada Bahagian Perumahan, Kementerian Kewangan Malaysia mengabadikan memori bersama jurulatih, Tuan Fauzul Na’im

Pihak FINE Academy mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Bahagian Pinjaman Perumahan, Kementerian Kewangan Malaysia atas kepercayaan diberikan. Kepada agensi kerajaan ataupun swasta yang berminat untuk mengadakan kursus ini di tempat Tuan dan Puan boleh hubungi Pengurus Divisyen Latihan, Cik Noranita di talian (+6) 016 2605 506 ataupun hubungi pejabat urusan FINE Academy di talian (+6) 03 4149 560.

Pantai Chenang Platform Membangunkan Kumpulan Jurulatih Perbadanan Putrajaya

13 November 2013, Pantai Cenang, Langkawi – Unit Keselamatan Jalanraya, Perbadanan Putrajaya menganjurkan Kursus TEAM SUPER Re-CHARGE di Sandy Beach Resort, Langkawi. Bengkel yang dijalankan selama 3 hari 2 malam ini melibatkan para jurulatih daripada pelbagai agensi seperti BOMBA, JPJ dan Polis yang menjadi jurulatih untuk program kendalian mereka. Kursus train the trainer berbentuk team building ini adalah dengan kerjasama FINE Training Academy Sdn Bhd.

Peserta Team Super sedang menbentangkan identiti pasukan.

Peserta Team Super sedang menbentangkan identiti pasukan.

Kursus hari pertama bermula pada 10 November 2013. Para peserta mendaftar diri di Sandy Beach Resort, Pantai Chenang, Langkawi bermula jam 2.30 petang. Kesemuanya menaiki bas yang disediakan oleh pihak Perbadanan Putrajaya dan bertolak daripada Putrajaya malam 9 November 2013. Mereka berlayar ke Langkawi melalui Terminal Jeti Kuala Kedah.

Gelagat peserta Team Super menyelesaikan tugas

Gelagat peserta Team Super menyelesaikan tugas

Program hari pertama bermula jam 8.30 malam. Para jurulatih dan fasilitator kursus sudah membuat persiapan sejak jam 2.30 petang. Segala perancangan berkaitan tempat untuk aktiviti dibuat lebih awal bagi melancarkan segala perancangan yang dilakukan. Pasukan pengendali kursus diketuai oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak sebagai jurulatih utama dengan dibantu para fasilitator yang juga perunding sumber manusia junior di FINE Academy.

Program bermula tepat jam 8.30 malam dengan sesi ‘ice breaking’. Para peserta dibahagikan dalam beberapa kumpulan dan ditugaskan untuk mewujudkan identiti pasukan mereka. Dalam sesi ini, para peserta perlu membentangkan logo, visi dan misi syarikat kepada jurulatih yang terlibat. Markah akan diberikan berdasarkan kreativiti, kerjasama dan persembahan mereka.

Menyelesaikan salah satu tugasan melibatkan pelancong di sekitar pantai

Menyelesaikan salah satu tugasan melibatkan pelancong di sekitar pantai

Hari kedua, acara dimulakan seawal 5.30 pagi dengan solat Subuh dengan tazkirah pagi diketuai oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak. Selepas itu, slot senaman pagi diadakan sebelum memulakan slot Survivor Envirohunt. Dalam slot ini, terdapat 10 tugasan dan permainan yang harus diselesaikan seperti antaranya Selamat datang ke Malayssia, Jaga Hartamu dan Survival Hidup. Pelbagai aksi yang menarik dan lucu ditunjukkan oleh para peserta ketika menjayakan slot ini. Dengan semangat kerjasama dan ketabahan yang mereka tunjukkan, mereka akhirnya berjaya menyelesaikan kesemua tugasan yang diberikan.

Petang harinya, kesemua kumpulan diberikan tugasan untuk membuat persembahan berbentuk pentomen di malam harinya. Kesemuanya perlu menunjukkan kreativiti dan kerjasama terbaik dalam persembahan ini. Pelbagai gaya persembahan yang dibentangkan, ada yang lucu, ada sedih, ada menusuk ke jiwa dan pastinya ia menghiburkan. Turut hadir dalam persembahan adalah para pelancong yang turut menginap di hotel yang sama.

Antara persembahan yang mencuit rasa penonton

Antara persembahan yang mencuit rasa penonton

Upacara penyampaian hadiah dan sijil

Upacara penyampaian hadiah dan sijil

Hari ketiga adalah hari terakhir, selepas slot senaman para peserta para peserta perlu menyelesaikan tugasan terakhir yang merupakan slot kemuncak program TEAM SUPER. Ia dipanggil PERCAYAI DAKU. Ini bagi menguji sejauh mana kepercayaan yang diberikan oleh individu dalam kumpulan pada kawan masing-masing. Alhamdulillah ia dapat diselesaikan dengan baik oleh para peserta.

Penyampaian sijil dan hadiah kepada peserta disempurnakan oleh Puan Azizah Yussof, Ketua Penolong Pengarah Kanan, Unit Keselamatan Jalan Raya Perbadanan Putrajaya. Kepuasan dan keseronokan kelas terpancar di mata para peserta yang menghadiri kursus selama 3 hari 2 malam ini.

Kepada mana-mana organisasi berminat untuk mengadakan kursus serupa, boleh terus menghubungan Cik Noranita di talian 016 2605 506 ataupun pejabat 0341492560 ataupun emel ke info@fineacademy.com.my.

UPSI Anjur Kursus Transformasi Laporan Tahunan 2013

9 Disember 2013, UPSI – Laporan tahunan adalah laporan perkembangan dan pencapaian yang dicapai oleh sesebuah organisasi dalam masa setahun. Bagi menghasilkan sebuah laporan tahunan yang baik, terdapat beberapa perkara yang perlu mengetahui oleh para penulisnya. Antaranya adalah mereka perlu tahu:

 • Tujuan penulisan laporan adalah untuk memaklumkan prestasi sesebuah organisasi mengikut kehendak dan keperluan para pembacanya.
 • Mengenal pasti siapakah pembaca sebenar laporan tahunan, ia mungkin di kalangan pelabur sedia ada, pemegang amanah, bakal-bakal pelabor, kakitangan, kerajaan dan mungkin di kalangan media massa.
 • Menentukan tema laporan, iaitu menentukan apakah yang penting ataupun tidak, kekunci utama yang menjadi rujukan utama organisasi buat tahun itu.
 • Membuat analisa dalam bentuk penulisan dan grafik yang dapat memahamkan para pembacanya.
 • Komen pentadbir dan pembuat dasar terhadap prestasi organisasi.

Ini adalah antara perkara yang ditekankan di dalam sebuah laporan tahunan. Atas inisiatif untuk menghasilkan laporan tahunan terbaik, Bahagian Perancangan Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris melantik perunding dan jurulatih Akademi Penulis (anak syarikat FINE Academy) untuk membantu dalam menjalankan transformasi laporan tahunan untuk tahun 2013.

Sesi ice breaking peserta

Sesi ice breaking peserta

Kursus ini dibahagikan kepada dua fasa iaitu FASA PERTAMA: Fasa perancangan dan pelan tindakan dan KEDUA: Pengumpulan maklumat dan penulisan. Fasa pertama kursus dijalankan di Dewan Sri Tanjung, Kampus Sultan Abdul Jalil Shah, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Jurulatih yang terlibat dalam kursus tersebut ialah Tuan Fauzul Na’im Ishak dan Tuan Ikram Wazir.

Sesi pembentangan tugasan ketika kursus

Sesi pembentangan tugasan ketika kursus

Kursus fasa pertama ini berlangsung selama 3 hari yang disediakan khas untuk kumpulan sidang penulis laporan tahunan iaitu seramai 24 orang. Kursus ini juga mendapat perhatian dari Naib Canselor UPSI sendiri , Yang Berbahagia Professor Dato’ Dr. Zakaria b. Kasa (d.s.d.k) yang turut sudi hadir memberi kata-kata amanat kepada sidang penulis laporan tahunan sebelum kursus tersebut bermula.

Tuan Ikram Wazir memperkenalkan konsep laporan tahunan berkredibiliti

Tuan Ikram Wazir memperkenalkan konsep laporan tahunan berkredibiliti

Ia terbahagi kepada 6 modul dimana modul 1, 2 dan 3 berkaitan dengan motivasi penulisan laporan tahunan. Dalam modul tersebut, peserta didedahkan tentang 4 perkara yang utama iaitu, motivasi penulisan umum, motivasi penulisan laporan tahunan, profil pembaca dan pengenalan kepada kaedah ribut minda. Modul 4, 5, dan 6 pula berkaitan dengan penulisan laporan tahunan. Dalam modul tersebut, peserta didedahkan mengenai 3 perkara yang utama iaitu dunia editor dan wartawan, gaya penulisan laporan tahunan, serta penulisan rencana dan berita. Para peserta juga dilatih menggunakan dua kaedah berfikir bagi tujuan menjenamakan semula laporan tahunan. Kaedah pertama adalah menggunakan Kanvas Model Bisnes dan kedua Kaedah Enam Topi Berfikir. Kaedah Kanvas Model Bisnes bagi mendalami gelagat orgasisasi UPSI dalam tahun 2013. Kanvas Model Bisnes ini seringkali diguna untuk membangunkan pelan strategik organisasi bagi memperincikan setiap segi perancangannya. Dalam kursus ini ia digunakan bagi memperincikan setiap sudut pelaksanaan perancangan organisasi UPSI. ‘Enam Topi Berfikir ‘ adalah satu teknik berkuasa untuk melihat keputusan dari beberapa perspektif yang penting. Ini memaksa peserta untuk berfikir di luar kotak dan membantu mereka untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas dari semua perspektif. Alat ini telah dicipta oleh Edward de Bono dalam buku ‘6 Topi Berfikir ‘ beliau.

Tuan Fauzul Na'im memperkenalkan kaedah brainstorming menggunakan Kanvas Model Bisnes dan 6 Topi Berfikir

Tuan Fauzul Na’im memperkenalkan kaedah brainstorming menggunakan Kanvas Model Bisnes dan 6 Topi Berfikir

Kursus ini telah mendapat maklumbalas yang positif daripada peserta. Mereka amat berpuas hati akan input yang telah diberikan oleh jurulatih. Ia akan disambung untuk fasa kedua pada bulan Februari 2014. Sasaran keseluruhan laporan tahunan ini akan dimuktamadkan deraf pertamanya bulan Mac 2014. “ Kursus yang dianjurkan banyak memberi manfaat dan membuka minda, banyak perkara berkaitan penulisan laporan tahunan adalah jelas dan perbincangan interaktif. “ – Siti Sumaizan Ramli, Timbalan Ketua Pustakawan “ Penyampaian caramah jelas dan mencapai objektif kursus, banyak info dan maklumat penulisan diterima dan boleh dijadikan panduan untuk diaplikasikan. “ – Marlina, Pegawai Tadbir “ Banyak melibatkan pemikiran dan sumbangan idea daripada peserta secara kritis. “ – Shariza Haryati Zabri, Penolong Pendaftar Pusat ICT Pihak FINE Academy mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Bahagian Perancangan Korporat, UPSI atas kepercayaan diberikan. Kepada agensi kerajaan ataupun swasta yang berminat untuk mengadakan kursus ini di tempat Tuan dan Puan boleh hubungi Pengurus Divisyen Latihan, Cik Noranita di talian (+6) 016 2605 506 ataupun hubungi pejabat urusan FINE Academy di talian (+6) 03 4149 560.

SUK Terengganu Membangunkan Daya Pemikiran Kreatif Dan Inovatif Kakitangan

3 Oktober 2013, Kuantan, Pahang– Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu menjemput dan melantik FINE Training Academy sebagai perunding bagi mengendalikan Kursus I-Kreatif: Pemikiran Kreatif Dan Inovatif yang bertempat di MS Garden Hotel, Kuantan, Pahang. Seramai 30 orang yang terdiri daripada golongan pengurusan professional menyertai kursus selama 3 hari ini.

Kursus ini dikendalikan oleh Tuan Zamri Mohamad dan Tuan Iskandar Syah Ismail atau lebih dikenali sebagai Dr. Bubble. Kursus bermatlamat untuk membentuk individu pemikiran terbuka dan mempunyai daya kreativiti tinggi. Hasil daripadanya, mereka ini dapat menjana inovasi dalam organisasi bagi membawanya ke arah kecemerlangan dan seterusnya dapat menyumbang kepada kemajuan Negara. Ia juga untuk membina keberkesanan jaringan kerja luar dan dalam secara kreatif.

Kursus ini banyak memberikan faedah berpanjangan kepada peserta-peserta terutamanya dengan pengisian modul yang disusun bersuaian dengan praktis semasa. Para peserta mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian lebih-lebih lagi apabila berada di tempat kerja. Bersesuaian dengan tajuk kursus yang dinyatakan, peserta merasakan kursus ini mampu merangsang minda untuk berfikir dengan lebih luas begitu juga dengan suasana yang kondusif. Rata-rata peserta berpuas hati dengan kursus, mereka sangat selesa, ceria, segar dan gembira dengan gaya penyampaian penceramah-penceramah yang diundang khas dari FINE Academy.

Kursus ini turut diselitkan dengan aktiviti-aktiviti yang menarik membuatkan peserta tidak berasa bosan. Para peserta juga didedahkan teknik mengurus stress menggunakan TERAPI KETAWA. Teknik ini dapat menghilangkan stress dan juga memberi ketenangan kepada setiap peserta yang menghadiri kursus ini. Selain itu, keakraban hubungan antara para peserta dengan jurulatih dapat mewujudkan suasana kondusif penyerapan ilmu dengan efektif.

Kepada mana-mana organisasi berminat untuk menjalankan kursus serupa, boleh menghubungi 016 2605 506 ataupun pejabat 0341492560 ataupun emelkan ke info@fineacademy.com.my.

UTHM Me’murni’kan dan Memperkasa Manuskrip Para Pensyarah

8 September 2013 – Pejabat Penerbit Universiti Tun Hussein Onn Malaysia menjadi antara penerbitan universiti sentiasa ke hadapan dengan memperkenalkan buku terbitan baru berkualiti dan  bercitarasa baru. Pelbagai inisiatif dibuat untuk menggalakkan penghasilan buku-buku terbaik di kalangan para pensyarah universiti. [Read more…]