ANALISA PROFIL DISC: DiSC|Bagi Mengkaji Kecenderungan Motivasi Manusia

analisa disc motivasi

Teori DISC ini diperkenalkan oleh seorang pakar psikologi, William Marston sekitar tahun 1920-an. Ia kali pertama diperkenalkan melalui buku tulisan beliau The Emotions of Normal People. Ini adalah cubaan pertama dalam mengaplikasikan psikologi kepada manusia biasa tanpa melalui sistem klinikal tulin.

Marston dikenali sebagai pencipta kepada sistem pengesan penipuan yang digunakan sehingga hari ini. Ia memperkenalkan DISC bagi mengkaji kecenderungan motivasi manusia. Sistem Analisa Profil DISC yang hanya menggunakan 24 soalan mudah membolehkan kita menilai perilaku manusia dan membuat perbandingan di antaranya.

Analisa Profil DISC berkembang sebagai salah satu alat untuk sistem penilaian kecenderungan perilaku manusia paling banyak digunakan di dunia. Analisa Profil DISC ini dipersembahkan dalam bentuk graf ringkas yang boleh difahami dengan sedikit pengalaman.

Durasi Program

Kursus analisa profil karakter diri  ini boleh dianjurkan untuk tempoh masa 1 hari untuk peringkat asas, 2 hari untuk peringkat pertengahan, 3 hari untuk peringkat Advance dan 4 hari untuk peringkat persijilan.

4 Trait Perilaku DISC

Ujian DISC mengukur 4 jenis trait utama perilaku. 4 trait ini yang memberikan nama kepada sistem DISC

PERTAMA: Faktor Dominance (Kuasa)
Dominance (D) menunjukkan faktor kuasa dan kawalan

KEDUA: Faktor Influence (Pengaruh)
Influence (I) ataupun pengaruh adalah faktor DISC yang menunjukkan perilaku sukakan aktiviti luar dan bersosial.

KETIGA: Faktor Steadiness (Kemantapan)
Steadiness ataupun Kemantapan adalah faktor ketiga di bawah DISC. Ia berkaitan kualiti perilaku kesabaran, kegigihan dan simpati.

KEEMPAT: Faktor Compliance (Kepatuhan)
Compliance ataupun Kepatuhan adalah faktor keempat dan terakhir dalam DISC. Ia berkaitan pendekatan rasional dalam hidup.

 

Analisa Profil DISC menggunakan set 24 soalan kaji selidik yang terdiri daripada empat pilihan dan dua jawapan iaitu antara Apa Yang Paling Disukai (Most) dan Apa Yang Paling Kurang Disukai (Least).

 

analisa disc

 

photo535210014243137458

analisa disc

share on